Wiele rodzajów aktywności fizycznej przeszkadza w budowaniu masy mięśniowej i/lub siły. Oto dyscypliny sportowe mające największy wpływ na hipertrofię i/lub rozwój siły/mocy mięśni. W rzeczywistości u osób wytrenowanych (mających choć kilka lat stażu) każdy dodatkowy wysiłek przed właściwym treningiem ma zdecydowany wpływ (negatywny) na osiągi [...]
W XXI wieku niezwykle popularne stały się media społecznościowe, co w kontekście kolejnych 20 lat może się okazać wyjątkowo szkodliwe dla funkcjonowania dzieci i nastolatków. Już teraz płacimy ogromną cenę za nielimitowany dostęp do sieci. Dzieci i nastolatkowie porównują się z innymi, co może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem. Jem, co [...]
Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego są np. insulinooporność, hiperinsulinemia, upośledzony metabolizm glukozy lub cukrzyca typu 2, hipertriglicerydemia (wzrost LDL, spadek HDL), otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny, czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych), nadciśnienie tętnicze, hiperfibrynogenemia, [...]
[...] które ma na celu podtrzymanie aktywności fizycznej. Nie jest tutaj mowa o utrzymaniu stanu pobudzenia czy podwyższonej aktywności. Zagadnienie to dotyczy bardziej utrzymania poziomu energetycznego w ciele, co zapobiega tzw. spadkom energetycznym, które mogą występować podczas wysiłku i objawiać się sennością. Po wykorzystaniu przedtreningowo np. [...]
[...] na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu testosteronu. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? ZMA jest suplementem, który łączy w sobie magnez, cynk i witaminę B6. Jego działanie zazwyczaj [...]
Po przeprowadzeniu wszechstronnej analizy badań zespół naukowców opublikował w 2020 roku charakterystykę potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania odżywek białkowych na bazie białek serwatkowych przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, [...]
[...] mg berberyny na dobę. W badaniach, w których wykazała silne właściwości obniżające cholesterol, wykorzystywano dawkę rzędu 1000 mg. Natomiast skuteczne działanie obniżające poziom cukru wykazywały dawki rzędu 1500 mg, podawane w porcji po 500 mg trzy razy na dobę. Przeciwwskazania i działania niepożądane Jedynymi poważnymi przeciwwskazaniami do [...]
[...] w tym momencie ich stężenia są znikome). Zatrzymywanie płynów było najmniejsze w połowie fazy folikularnej, a następnie zwiększało się przez kolejne dni osiągając większy poziom 11 dni wokół owulacji. Niemniej hormony podawane w stężeniach ponadfizjologicznych bardzo często prowadzą do o wiele większych zaburzeń, nadciśnienia i retencji [...]
[...] wskazuje jego nazwa (insulinopodobny czynnik wzrostu). IGF-1 jest ważnym anabolikiem, a przy tym wpływa na zużycie wolnych kwasów tłuszczowych. Wpływ na zwiększenie się poziomu IGF-1 ma: dieta wysokotłuszczowa i bogata w białko, ilość IGF-1 spada pod wpływem węglowodanów, wydzielanie hormonu wzrostu GH, estradiol – niezależnie od GH ma [...]
[...] występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie dostępne dowody sugerują, że – jako [...]
Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]
[...] grupy z wysokim stężeniem insuliny tylko 70% kobiet nadal żyło po 7 latach badania, w porównaniu z 95% z grupy o normalnym stężeniu insuliny. Co więcej, osoby z wysokim poziomem insuliny były czterokrotnie bardziej narażone na przerzuty i nawroty choroby. Chociaż wiele kobiet biorących udział w badaniu było otyłych, a otyłość sama w sobie [...]
[...] a w konsekwencji, indukowanym przez taką praktykę, ryzykiem metabolicznym i sercowo-naczyniowym. Pominięcie pierwszego głównego posiłku dnia u gryzoni przedłuża podwyższony poziom krążącego kortykosteronu w czasie, gdy normalnie powinien się on zmniejszać. Naukowcy zaprosili zróżnicowaną wagowo kohortę kobiet w wieku 18–45 lat, które zostały [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
[...] i dodatkowe kilogramy, które nie są mile widziane. Co powinniśmy zrobić w przypadku, gdy podczas wakacji sylwetka straciła na jakości? Czy można budować mięśnie z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej? Postaram się odpowiedzieć na te pytania w poniższym tekście. Dbaj o optymalną ilość wody Masa mięśniowa zbudowana jest głównie z wody. [...]
Cukrzyca typu 2 jest rodzajem choroby, która początkowo nie musi dawać żadnych objawów, tak samo, jak nadciśnienie tętnicze. Jeśli masz nadwagę, za duży obwód w pasie, występuje u Ciebie nasilony stan zapalny, nadciśnienie tętnicze i insulinooporność, to jesteś na "dobrej drodze" do pojawienia się cukrzycy, gdyż są to elementy często wymieniane [...]
Cynk jest niezbędnym do życia pierwiastkiem mineralnym z grupy mikroelementów. Jak się szacuje, od obecności cynku uzależniona jest aktywność ponad 300 enzymów. Również w swojej wolnej postaci, jako jon, cynk pełni funkcję przekaźnika komórkowego oraz elementu układu odpornościowego i bariery antyoksydacyjnej organizmu. Dlatego też pierwiastek ten [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
GHB to inaczej γ-hydroksymaślan (C4H8O3) lub kwas gamma-hydroksymasłowy, endogenny (występujący naturalnie w ustroju człowieka), wywierający działanie hamujące na ośrodkowy układ nerwowy (OUN). Nazwy na czarnym rynku to: „płynne ekstazy”, „fantazja”, GBH, „Georgia Homeboy”, great hormones at bedtime, Liq. E (dosłownie płynne ekstazy), Liq. X, [...]